Inaugurarea oficială a centrului social administrativ „Casa Francesco”

Pe 30 octombrie am inaugurat centrul social administrativ “Casa Francesco”, alături de invitații noștri, susținători și parteneri ai acestui proiect: 

Prințul Eugen von Liechtenstein, președinte al Fundației Medicor, Doamna Antonia Frick, președintă a YANA Charitable Foundation Liechtenstein, Doamna Irina Avorniciței, director al Direcției Generale de Asistență Socială și Protectia Copilului Bacău, Domnul Primar, Anton Siler, Doamna Maria Esanu, manager al Grupului de Acțiune Locală Confluențe Moldave, membri ai organizației „Friends of Larguta”, Parintele Paroh, Marius Adam, reprezentanți ai consiliului local, membri, voluntari, parteneri și colaboratori ai Fundației YANA, precum și membri ai comunității în care ne desfășurăm activitatea și beneficiari ai proiectelor noastre.

Împreună, am celebrat obiectivele care ne-au adus laolaltă și rezultatul eforturilor noastre colective, care ne-a arătat din nou, cum prin compasiune și cooperare putem face o reală diferență în viețile oamenilor. Împărtășind emoția momentului artistic oferit de cei mici, unii dintre principalii beneficiari ai proiectelor noastre, am simțit pe deplin bucuria care ne alimentează motivația și am descoperit sentimentul unei autentice apartenențe. În familia YANA, nimeni nu e singur.

Fundația YANA

Fundația YANA își desfășoară activitatea în comunele Nicolae Bălcescu și Mărgineni, din județul Bacău, de peste 15 ani. În tot acest timp, demersurile de a susține comunitatea, de a-i ajuta pe cei mai vulnerabili dintre membri și de a cultiva spirit civic au început să dea roade, permițând o dezvoltare organică a activităților și a ariilor noastre de lucru.

Cu ajutorul centrelor din comunele Nicolae Bălcescu și Mărgineni:

  • Însoțim 150 de copii în formarea şi dezvoltarea lor, prin servicii menite să le îmbunătăţească calitatea vieţii în prezent şi să le ofere şansa la un viitor mai bun prin educaţie. 
  • Desfășurăm activități educative interdisciplinare, aliniate celor mai înalte standarde din domeniu și bazate pe cele mai noi viziuni și practici adoptate la nivel internațional. 
  • Oferim comunității accesul la o echipă de 27 de profesioniști din domenii esențiale dezvoltării personale, facilitând astfel valorizarea resurselor profesionale existente în societate. 
  • Încurajăm voluntariatul în rândul tinerilor, dar și implicarea seniorilor din comunitate, ajutând astfel la crearea unui dialog între generații și facilitând acestora prilejul implicării sociale generatoare de compasiune, apartenență și sens.
  • Promovăm, susținem și protejăm drepturile persoanelor cu dizabilități și desfășurăm inițiative prin care facilităm o mai bună integrare a acestora în societate.
  • Urmărim cu atenție nevoile comunității noastre, identificând cele mai importante probleme și dezvoltând soluții pentru ameliorarea lor. 

De-a lungul anilor, printr-o prezență îndelungată și consecventă am reușit să cultivăm încredere din partea comunității și să construim o relație armonioasă care ajută la eficientizarea intervențiilor noastre și la dezvoltarea unui spirit de apartenență și de implicare socială. 

Casa Francesco

Inaugurarea centrului social administrativ “Casa Francesco” este cel mai recent obiectiv de dezvoltare al Fundației YANA îndeplinit. Finalizarea etapei de construcție a acestuia reprezintă începutul unui nou capitol, continuarea firească a demersurilor noastre de a identifica problemele sociale ale comunității și de a contribui cu soluții practice și suport real pentru oamenii afectați de ele. 

Acesta este locul în care desfășurăm o viziune ambițioasă, de durată, prin care ne extindem activitatea, dispunând de noi facilități dedicate mai multor arii de lucru precum: bucătăria în care hrănim zilnic cei 100 de copii din centrele de zi ale Fundației YANA, un spațiu dedicat terapiilor pentru copii, o sală multifuncțională încăpătoare și luminoasă în care copiii de la Casa Yana au destul spațiu pentru a face teme și alte activități zilnice și nu în ultimul rând, un spațiu locativ primitor care va funcționa ca adăpost pentru recuperarea victimelor violenței domestice.

Ne dorim ca acesta să fie locul în care cât mai mulți oameni să găsească hrană, odihnă, vindecare, încurajare și putere. O comunitate, o țară, și chiar o lume întreagă, sunt prospere, protejate, sănătoase și puternice, numai în măsura în care cei mai vulnerabili membri ai lor sunt bine integrați, protejați și susținuți în momentele dificile. Misiunea noastra, la Casa Francesco, este să oferim soluții funcționale, adaptate nevoilor specifice ale comunității noastre, precum și sprijin și susținere cât mai mai multor oameni aflați în situații de vulnerabilitate.

Adăpostul pentru victime ale violenței domestice

Violența domestică este în continuare o realitate dureroasă, prezentă în comunitățile noastre. În 2020, în România, au fost raportate 26809 de cazuri de violență domestică, 80% dintre victime fiind femei și fete. Statisticile indică o corelare între actele de violență în familie și alți factori de risc pentru excluziunea socială, precum sărăcia, alcoolismul și accesul restrâns la educație, factori care complică situația victimelor, limitându-le accesul la resurse care ar putea să le faciliteze ieșirea dintr-un astfel de context.

Adăpostul pentru victime ale violenței domestice, din cadrul Casei Francesco, este locul în care dezvoltăm una dintre cele mai noi arii de lucru ale Fundației YANA, susținerea victimelor violenței domestice în tranziția către o viață în integritate și siguranță. Aici, persoanele care au nevoie de un loc în care să fie protejate de violența partenerului de viață sau a părintelui, își vor putea găsi pentru o vreme refugiul, precum și resurse care să le ajute să iasă din situațiile de abuz, să le lase în urmă și să meargă mai departe.

Suntem recunoscători să dispunem, odată cu inaugurarea Casei Francesco, de facilitățile necesare pentru a ne asuma această misiune importantă, care răspunde uneia dintre cele mai dificile provocări cu care se confruntă societatea noastră. 

We are not alone

Implementarea viziunii noastre pentru Casa Francesco nu ar fi fost posibilă fără sprijinul financiar al sponsorilor și al finanțatorilor noștri: Organizatia Medicor Liechtenstein, care a finanțat în cea mai mare parte construcția clădirii, YANA Charitable Liechtenstein, care finanțează activitatea Fundației YANA în România și ne asigură resursele de care avem nevoie, Grupul de Acțiune „Confluențe Moldave” – GAL, care a finanțat în mare parte echipamentul de bucatarie, organizatia „Friends of Lărguța” din Liechtenstein, care a finanțat o alta parte din echipamentul de bucatarie, dotarea centrului de recuperare pentru victimele violenței, precum și solariile construite în cadrul proiectului grădinii Yana, firmei Hoval care a oferit sprijin financiar la achiziționarea centralei termice, precum și firmei Sika cu sprijinul căreia am beneficiat de finisaje de cea mai bună calitate. 

Vă mulțumim pentru toată implicarea și susținerea de care am avut parte pentru a putea finaliza etapa de construcție a Casei Francesco și privim cu optimism și determinare către activitățile de binefacere pe care le vom desfășura de acum încolo în acest sediu!