Comunicat de presă

10.05.2023

10 mai 2023, 18:00 CEST. Vaduz, Liechtenstein.
Antonia Frick, Președinta Fundatiei Yana, și Ana-Gabriela Mateiu, Director Executiv al Fundatiei, au primit Ordinul „Meritul pentru Promovarea Drepturilor Omului și Angajament Social”, decorație oferită de Administrația Prezidențială a României pentru a onora implicarea social-filantropică.

Antoniei Frick i-a fost conferit gradul de Ofițer, iar Gabriela Mateiu a primit gradul de Cavaler. Decorațiile au fost oferite de către Ambasadorul României la Berna, în cadrul unei ceremonii desfășurate la Muzeul Național din Vaduz. La eveniment au mai participat Consulul onorific al României la Vaduz, Hansjoerg Frick, precum și reprezentanți ai Casei Princiare din Liechtenstein.

Ordinul „Meritul pentru Promovarea Drepturilor Omului și Angajament Social” poate fi conferit atât cetățenilor români și străini, cât și instituțiilor, asociațiilor, fundațiilor și altor organizații neguvernamentale din țară și din străinătate, pentru merite deosebite în domeniul promovării drepturilor omului și al angajamentului social, al susținerii spiritului caritabil și de voluntariat, de impact local, regional, național sau internațional.

Antonia Frick este fondatoarea și președintă a YANA Charitable Foundation. Este activă în sectorul caritabil din România de peste 25 de ani, dedicându-se familiilor aflate în dificultate, lansând propriile proiecte filantropice în București și Bacău.

Cetățean Liechteinsteinez, Antonia Frick a călătorit constant în România, din momentul inființării fundației, pentru a se asigura de buna desfășurare a proiectelor. În vârstă de 82 de ani, este în continuare implicată în proiectele și activitățile organizației, fiind motorul principal al atragerii de fonduri.

Ana-Gabriela Mateiu este Directorul executiv al Reprezentanței YANA Charitable Foundation în România.

Cu o experiență de peste 20 de ani în domeniul social, Ana-Gabriela Mateiu a pus bazele, alături de alți câțiva oameni esențiali, a ceea ce numim astăzi YANA Foundation, organizație ce activează în Județul Bacău.

Este cel mai mare copil dintr-o familie numeroasă, și are la rândul său trei copii. Absolventă a Facultății de Teologie și Asistență Socială din cadrul Universității București, și-a dedicat întreaga carieră muncii în domeniul social, începând ca lucrător stradal voluntar în Organizația Umanitară Concordia, apoi asistent social în aceeași organizație, pentru ca mai apoi, în 2004, să se întoarcă în Nicolae Bălcescu, satul său natal, și să pună bazele Fundației YANA în România. Este de asemenea membru fondator al Centrului Local Cercetășesc din Nicolae Bălcescu, iar în prezent liderul organizației locale.

Misiune și istoric YANA Foundation

Suntem o organizaţie neguvernamentală, apolitică și independentă, dedicată sprijinirii familiei, a persoanelor singure, a copiilor şi a altor categorii sociale aflate în situaţii de vulnerabilitate. Zi de zi suntem alături de cei pe care îi ajutăm – în comunele Nicolae Bălcescu și Mărgineni din judeţul Bacău. 

Prin înființarea mai multor centre de zi pentru copii, YANA și-a propus să reducă dificultățile cu care copiii aflați în situații vulnerabile se confruntă zilnic, din cauza unor circumstanțe care nu depind de ei: monoparentalitate, adicții, violență domestică, sărăcie, handicap, analfabetism, lipsa locului de muncă și a unui venit constant al părinților. Mulți dintre acești copii riscă înstrăinarea de familie (prin plasament, adopție) și abandonul școlar, limitându-și astfel și mai mult șansele, și așa reduse, la o viață mai bună.

În prezent ne ocupăm în aceste centre de aprox. 150 de copii, oferindu-le servicii educaționale, terapie, mese calde și programe menite să creeze legături între seniori și tineri care se bucură de compania celuilalt și care au multe de transmis și de învățat. 

Oferim aceste servicii în parteneriat cu administrația locală din Nicolae Bălcescu și Mărgineni (inclusiv cu școlile locale), precum și cu alte organizații neguvernamentale. 

Raportul Anual al Fundatiei Yana este disponibil aici

Programele YANA în România, în câteva date:

 • peste 20 de ani de activitate
 • peste 150 de copii beneficiari zilnic
 • 3 centre de zi în județul Bacău, în localitățile Nicolae Bălcescu și Valea Seacă
  (com. Nicolae Bălcescu) și Luncani (com. Mărgineni)
 • 1 centru multifuncțional – Casa Francesco, în Nicolae Bălcescu
 • Mese calde zilnice, din bucătăria proprie
 • 27 de angajați
 • 19 ediții ale taberei de lucru „Lărguța” – unde de-a lungul timpului au participat sute de voluntari în beneficiul a numeroase familii aflate în nevoie.

În reușitele obținute de-a lungul acestor ani, Fundația YANA a depins în mod esențial de sprijinul sponsorilor, din țară și din străinătate, precum și de sprijinul donatorilor care au ales să se implice fie prin donații materiale, fie prin voluntariat în centrele noastre.

Aceste două decorații reprezintă deopotrivă o recunoaștere a eforturilor întregii comunități implicate, dar și o reiterare a nevoii de implicare de care fundația noastră are nevoie pentru a ne putea continua activitatea cât mai bine și mai spornic. Vă invităm să vă implicați alături de noi:

 • Redirecționați cei 3,5% din impozitul pe venit folosind formularul 230.
 • Ca firmă, redirecționați cei 20% din impozitul pe profit folosind Declarația 107.
 • Se poate folosi și Declarația 117 pentru redirecționarea a 20% din impozitul pe profit din anii anteriori.
 • Veniți alături de noi ca voluntari, în centrele noastre de zi.
 • Donați din skill-urile dumneavoastră, din domeniile în care sunteți specialiști.

Comunicatul de presă poate fi descărcat de AICI.