YOU ARE NOT ALONE

Din dorința nemărginită de a-i sprijini pe cei din jur, Antonia Frick fondează în 1996 grupul de lucru YANA în România, după ce timp de 26 de ani, a condus în calitate de președinte, programul de ajutor pentru familie, „Familienhilfe Liechtenstein”.

„Am simțit mereu cât de recunoscătoare ne sunt familiile, cât de recunoscători ne sunt părinții. Și când vezi succesul copiilor, care sunt deja activi profesional și obțin locuri noi de muncă, asta e o motivație imensă. Asta m-a motivat tot timpul!”

Suntem o organizaţie neguvernamentală, apolitică și independentă, dedicată sprijinirii familiei, a persoanelor singure, a copiilor şi a altor categorii sociale aflate în situaţii de vulnerabilitate. Zi de zi suntem alături de cei pe care îi ajutăm – în comunele Nicolae Bălcescu și Mărgineni din judeţul Bacău. 

Prin înfiinţarea centrelor de zi pentru copii, YANA vrea să răspundă unor situaţii concrete ale unor copii care provin din familii în dificultate, în special monoparentale, și se află în situaţii de risc, chiar în pragul înstrăinării de familie sau al abandonului şcolar. Astăzi, în aceste case, însoțim zilnic 150 de copii în formarea şi dezvoltarea lor, prin servicii menite să le îmbunătăţească calitatea vieţii în prezent şi să le ofere şansa la un viitor mai bun prin educaţie. Oferim aceste servicii în parteneriat cu administraţiile publice ale comunelor Nicolae Bălcescu și Mărgineni, cu şcolile din zonă, cu alte instituţii publice şi organizaţii neguvernamentale. Principalii nostri sponsori sunt: Fundația din România este o reprezentanță a YANA Charitable Foundation, cu sediul în Principatul Liechtenstein. 

La început

În 1995 Antonia Frick, președinte de peste 26 de ani al programului de ajutor pentru familie „Familienhilfe Liechtenstein”, vizitează România și decide să să sprijinire familii şi alte categorii sociale vulnerabile. Îşi începe munca prin căutarea şi alegerea de colaboratori în mediul universitar de specialitate din București, unde face primele investiţii strategice, oferind burse studenţilor în asistenţă socială, dintre care unii au pus ulterior bazele mai multor programe sociale, în diverse zone ale ţării.

În anul 1997, înfiinţează primele proiecte sociale, pentru familii şi vârstnici, în Bucureşti şi Bacău, împreună cu specialişti români. Astfel ia naştere Fundaţia Bucureştii Noi, în acei ani în care aveau loc evacuări imediate din cauza datoriilor la întreţinere pentru familiile numeroase sau sărăcite din cauza şomajului sau a bolilor.

Sprijinul oferit însemna, după nevoie, ajutor financiar pentru plata întreţinerii, reparaţii de urgenţă, medicamente sau intervenţii chirurgicale, alimente de bază, îmbrăcăminte şi rechizite pentru şcolari. De atunci, în Bucureşti şi Bacău, sute de familii marcate de lipsurile fundamentale unui trai decent au fost susținute pe parcursul mai multor ani.

În acest interviu Antonia Frick explică ce a mânat-o să aleaga România și ce a observat în anii cât a fost alaturi de aceste comunități.