Ultimul an ne-a pus pe toți în situația să ne regândim acțiunile, să fim precauți și să alegem cu grijă fiecare context în care ne expunem. Pentru dl Gheorghe Jitaru a fost, însă, anul în care a ales să ofere mai mult, punându-și la dispoziție cu generozitate timpul, resursele materiale și abilitățile în sprijinul Fundației YANA.

Îi întrebăm adesea pe voluntarii noștri seniori despre starea de sănătate, despre modul în care gestionează situația pandemică, iar dl Jitaru și soția lui, de asemenea voluntară la Casa YANA, ne răspund mereu:

„Ne descurcăm, dar spuneți-mi, eu și soția mea cum îi putem ajuta pe copiii de la centru? Să vă lăsăm niște bănuți?”

Situația lor este una mai degrabă modestă, dar inima lor mare îi face să ofere mult din puținul pe care îl au.

În vârstă de 65 de ani, și-a schimbat domiciliul la pensionare, revenind la sat după ceva ani petrecuți cu familia în oraș. Un om practic, cu desaga plină de răbdare și o modestie demnă de admirat, dl Gheorghe Jitaru a ales să își valorifice și să împărtășească copiilor abilitățile sale tehnice, coordonând atelierul de traforaj în calitate de voluntar senior, unul dintre cele 4 ateliere inter-generaționale ale centrului nostru.

Povestea domnului Jitaru

Este printre primii voluntari ai programului Generații, iar împreună cu soția sa, dna Maria Jitaru, contribuie săptămânal prin atelierele pe deprinderi de viață independentă, ateliere de creație, ateliere de socializare și educaționale, la viața centrului și dezvoltarea copiilor.

„Dacă putem face ceva pentru cei mici, cum să nu ne implicăm! Cel mai bine ne pricepem la activitățile practice.”

Începând cu luna ianuarie 2021, voluntarul nostru senior a preluat activitatea de traforaj unde, împreună cu copiii din comunitate care frecventează centrul de zi, are ca obiectiv crearea unor cutii din lemn cu diverse utilități, cum ar fi, de exemplu, mici adăposturi-hrănitoare pentru păsări. Vine cu ruleta în buzunar sau cu diverse materiale utile pentru activitatea lor, pentru a se asigura că au tot ce le trebuie la centru.

„Vă rog să îmi povestiți despre copiii cu care lucrez. Aș vrea să știu mai multe!” El vrea să cunoască detalii despre copii, în mod special despre Anisia, diagnosticată cu autism, care a fost prezentă la toate atelierele de traforaj și pentru care acest timp este unul terapeutic. Cei doi soți și-au regăsit bucuria și sentimentul de utilitate prin participarea lor activă și în alte acțiuni civice din comunitate, fiind convinși că „implicarea, oricât de discretă, este singura soluție să facem o lume mai bună și să îi determinăm și pe alți consăteni să participe la binele comun!”

În prezent, 40 de copii din familii defavorizate beneficiază de serviciile centrului de zi Casa YANA din cadrul Fundației YANA, servicii pe care le oferă o echipă de specialiști împreună cu un număr de 30 de voluntari din care 6 sunt voluntari seniori.

Proiectul Generații este implementat în cadrul centrului nostru, încă din anul 2019, cu sprijinul Fundației Regale a României și Raiffeisen Bank. În acest cadru, seniorii din comunitate pot contribui prin experiența lor de viață, prin talentele și abilitățile lor, la activitățile dedicate copiilor.

Oricine poate susține Casa YANA contribuind cu o donație individuală, redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit până la 25 mai sau redirecționarea a 20% din impozitul trimestrial pe profit.