Este organizată anual începând cu anul 2008, fiind rodul colaborării dintre Fundația YANA, Liechtensteinisches Gymnasium Vaduz (Liechtenstein) și Ordinul Iezuiților din România.

Munca este în beneficiul unor familii aflate în nevoie – mame sau tați singuri cu copii mici, greu încercați la nivelul sănătății fizice sau mentale. Programul taberei include muncă fizică, meditație și reflecție, vizitarea unor obiective turistice din România.

Tabăra „Lărguța” a împlinit 12 ani și șaptesprezece ediții.

Deja de câțiva ani avem două tabere anual:

  • „Lărguța for Oldies”, în luna august,
  • „Lărguța liceenilor”la începutul lunii octombrie

În timpul celor două tabere, aproximativ optzeci de oameni din trei țări se adună în satul devenit drag multor generații de voluntari din țară și de peste hotare.

În august, în timpul cât copiii iau o scurtă pauză de la activități, centrele de zi ale fundației sunt împrospătate și pregătite pentru un nou an de activități.

Familii aflate în nevoie primesc o mână de ajutor pentru a face din propria casă o locuință mai bună.

Răspunzând acestor nevoi cu energia proprie vârstei lor, tinerii voluntari ai taberei „Lărguța Oldies”, muncesc o săptămână la sfârșitul căreia centrele de zi și locuințele familiilor greu încercate nu mai sunt la fel.

Și în „Lărguța de toamnă”, de fiecare dată, deschiderea și generozitatea și mai tinerilor voluntari și a tuturor celor implicați fac minuni, iar spiritul taberei se face de fiecare dată simțit, astfel că fiecare primește mai mult decât dă.

Câteva rezultate palpabile în urma taberelor: casa unui vârstnic este mult mai caldă și mai sigură, patul acestuia cu paie și picioare bătute direct în podeaua de lut e înlocuit cu un pat confortabil; în casa unei familii greu încercate e construită o sobă nouă, tâmplăria ușilor și ferestrelor e schimbată, tavanul izolat și zugrăvit, și astfel vârstnici, părinți singuri și copii pot aștepta mai liniștiți venirea iernii.

După muncile de peste zi, serile în tabără sunt momente de binemeritată relaxare, de contemplat apusurile fabuloase ale Lărguței, de reflecție și împărtășire.

tabara larguta - yana

Cu sprijinul

partener iezuiti - yana