Ce este voluntariatul?

Legea voluntariatului spune că „Voluntariatul reprezintă participarea voluntarului – persoană fizică la activități de interes public desfășurate în folosul altor persoane sau al societății, organizate de către persoane juridice de drept public sau de drept privat, fără remunerație, individual sau în grup”.

Altfel spus, voluntariatul reprezintă participarea la activități în care îți dedici din proprie inițiativă timpul, experiența, priceperea și cunoașterea, comunității tale, prin implicarea în proiecte sociale sau culturale fără a primi o recompensă financiară. Deși timpul investit în astfel de activități nu este remunerat, există numeroase beneficii de care voluntarii se bucură și care îi determină să își aducă aportul acelor cauze care sunt importante pentru ei.

De ce este important voluntariatul?

Voluntariatul este o contribuție vitală adusă de către oameni societății și comunităților din care fac parte. Prin implicarea lor, voluntarii susțin și consolidează infrastructura umanitară care protejează demersul democratic și mediază relația dintre cetățeni și stat, intervenind acolo unde acesta nu poate investi resursele necesare pentru a asigura nevoile constituenților săi.

Înțelepciunea populară descrie într-un mod simplu principiul echității faptelor bune: “bine faci, bine găsești”. Susținând cauzele sociale sau culturale și ajutându-i pe cei aflați în posturi de vulnerabilitate contribuim la dezvoltarea unei lumi mai bune, de avantajele căreia ne vom bucura cu toții. Voluntariatul nu este o muncă dedicată doar altora ci este o activitate care aduce beneficii tuturor celor implicați, creând prilejuri pentru interacțiuni și conexiuni interumane pline de sens, pentru dezvoltarea personală și pentru a cultiva solidaritate între oameni.

Într-o lume ideală, proiectele sociale și activitățile desfășurate în beneficiul întregii comunități ar fi susținute și finanțate conform nevoilor cărora li se adresează, însă în prezent suportul umanitar și multe dintre inițiativele culturale nu ar fi posibile fără susținerea din partea voluntarilor. Implicarea acestora face o diferență importantă atât în viețile oamenilor cărora li se adresează cât și la nivel personal.

Beneficiile voluntariatului.

Motivele pentru care oamenii se implică în activități de voluntariat sunt diverse. De la nevoia de a te simți util și a-ți aduce contribuția la crearea unei lumi mai bune, la dorința de a acumula experiență profesională pentru a avea un avantaj în obținerea unui loc de muncă sau a unui loc într-o facultate de prestigiu, voluntarii își îndeplinesc adesea obiectivele propuse descoperind în același timp și noi experiențe neașteptate.

Iată câteva dintre beneficiile voluntariatului:

  • Aduci o contribuție importantă îmbunătățirii contextului social și cultural în care trăiești, ajutându-i pe cei mai puțin privilegiați să își găsească locul și rolul în societate, aducându-și astfel la rândul lor aportul la bunăstarea întregii comunități. Timpul și efortul pe care îl investești este amplificat datorită efectelor pozitive pe care proiectele sociale le generează, cultivând echilibru și prosperitate în comunitate.
  • Voluntariatul presupune adesea o ieșire din propria zonă de confort și expunerea voluntarilor la informații și experiențe noi, lucruri care susțin dezvoltarea personală, a abilităților socio-emoționale și dobândirea unor aptitudini importante. Aceste lucruri sunt benefice atât în plan personal, cât și în plan academic și profesional, experiența voluntariatului fiind o recomandare care poate aduce avantaje în privința angajării sau a admiterii în cadrul unor instituții educaționale.
  • Voluntariii aleg, de cele mai multe ori, să susțină cauze cu care rezonează la nivel personal și astfel ajung să cunoască, să interacționeze și să dezvolte relații profunde cu oameni care le împărtășesc principiile și valorile. Comunitățile care se crează în jurul cauzelor sociale inspiră sentimentul apartenenței și al solidarității.
  • Într-o lume în care ne simțim deconectați de ceilalți și ne întâlnim adesea cu sentimentul lipsei unui scop însemnat, voluntariatul dezvoltă compasiunea, precum și abilitățile de interacțiune și cooperare cu ceilalți, oferindu-le tuturor celor implicați șansa de a face o diferență semnificativă în viețile lor și ale celorlalți.

Experiența voluntariatului la Fundația YANA

La Fundația YANA credem în implicarea din partea întregii comunități și în puterea cooperării între generații de a-i aduce pe oameni mai aproape, creând armonie și echilibru între aceștia. De aceea, programele noastre de voluntariat se adresează atât seniorilor cât și juniorilor, valorizând potențialul unic al tuturor celor care doresc să se implice. Desfășurând numeroase proiecte și programe sociale, atât sub coordonarea noastră cât și în colaborare cu alte organizații, posibilitățile voluntarilor de a-și aduce contribuția sunt diverse și ofertante. 

Pentru tinerii voluntari Fundația YANA este un prilej de a ieși din zona de confort și de a căpăta mai multă siguranță de sine și încredere în propriile abilități. Experiența de peste 25 de ani în domeniul dezvoltării și implementării proiectelor sociale ne permite să transmitem mai departe informații valoroase și să susținem formarea unor aptitudini de viață și profesionale aplicabile în numeroase contexte de viitor. Programele noastre de voluntariat sunt totodată un prilej de a cunoaște oameni care împărtășesc aceleași principii și valori facilitând interacțiuni bazate pe cooperare și solidaritate în jurul unei misiuni comune precum și sentimentul apartenenței în cadrul comunității.

Video interviuri voluntari

Voluntarii seniori sunt de asemenea membri de bază ai comunității noastre. Participarea acestora în proiectele YANA le permite să împărtășească noilor generații din vasta lor înțelepciune, valorizându-și astfel experiența de viață și asumându-și un rol important în societate. Lucrând împreună pentru a schimba destine nu suntem niciodată singuri sau lipsiți de scop, iar bucuria de a putea face o diferență în viețile oamenilor generează sens și valoare în propriile noastre vieți.

Alătură-te misiunii YANA

Misiunea pe care ne-am asumat-o nu este una ușoară, iar provocările și volumul de muncă sunt pe măsura problemelor împotriva cărora ne-am propus să luptăm. De aceea susținerea din partea voastră este nespus de valoroasă și ne permite să ne implementăm viziunile cu succes. Încurajăm oricând, cu drag și cu recunoștință, participarea voastră în proiectele pe care le desfășurăm, așa că nu ezita să ne contactezi pentru a afla mai multe despre programele de voluntariat YANA.   

Vino alături de noi și descoperă-ți propriul potențial, precum și bucuria de a-ți aduce contribuția la destinul comunității tale!